In & rond het dorp

Wat ons dorp haar inwoners te bieden heeft.

Dit artikel(tje) met de veelzeggende titel “IN EN ROND ONS DORP” gaat in op de vraag wat ons dorp allemaal te bieden heeft . Daarbij denk ik aan bv. de Horeca, de winkels, de middenstand, banken, sportverenigingen, algeheel vermaak, sociale cohesie, bezienswaardigheden en wat er nog meer over ons dorp te melden valt wat het vermelden waard is.

Door Willem Boele
Door Willem Boele

74 jaar en een echte Kockenees

Om alles goed te kunnen begrijpen over het leven en wonen in Kockengen , moet U één aspect voor ogen houden: Het heden kun je niet begrijpen zonder kennis van het verleden.

Als rasechte Kockenees mag en kan ik zeggen dat ik de ontwikkeling van Kockengen van de laatste 50 jaar  heel bewust heb meegemaakt. Kockengen is een dorp met een bloeiend verenigingsleven. Het kent heel veel verenigingen en clubs. Kockengen heeft geen kroegen en cafés, wel een 4 tal eetgelegenheden waar ook een drankje , sterk of minder sterk, genuttigd kan worden.

Dat Kockengen geen kroegen en cafés heeft (vroeger wel)vindt z’n oorzaak in het bloeiende verenigingsleven in Kockengen waar elke vereniging wel  een eigen kantine heeft waar een drankje genuttigd kan worden. Een kroeg of café zou anno 2021 ook niet rendabel zijn in ons dorp.

Vroeger was dat anders toen hadden we bij het witte bruggetje op Nieuwstraat 1 een café, café Nederend , later nog omgedoopt tot café de gele lantaarn en nog wat andere benamingen. Nu heeft het een woonbestemming.

OP de Voorstraat was er  vroeger het café Jansen met een biljart en tafeltjes waar gekaart werd o.a. het befaamde boonhaken. Maar dat is ook al lang niet meer.

Nu anno 2021 hebben we nog Cafetaria de Voorstraat van de familie Goes, een cafetaria die de tand des tijds heeft doorstaan, nu gerund door AD Goes , vroeger door zijn Vader Arie en vrouw Annie.

Het pand waar eetcafé de Voorstraat (zoals het nu heet) gevestigd is, is toch wel een historisch pand : Voorstraat 13. In 1951 begon Tante Mien aldaar een ijssalon met een kleine snackbar, waar je een frietje kon eten. Patat zonder kostte 25 cent en patat met 35 cent. Het was de tijd van patat uit het raam.

In februari 1970 kwamen Arie en Ann Goes in het pand, de vader en moeder van Ad. Tot 1983 hebben zij de cafetaria in Kockengen gerund, daarna nam zoon Ad het over en runt de cafetaria nu anno 2021 nog, zij het wel in wat modernere vorm, het is ook een eetcafé.                   

Clubhuizen &Verenigingsgebouwen

Van oudsher kent Kockengen 2 Clubhuizen die van oorsprong te maken hebben( hadden) met hun kerkelijke achtergrond. In beide clubhuizen  kunnen activiteiten plaatsvinden , vergaderingen, bruiloften, begrafenissen.

Vlak bij de Rooms Katholieke Kerk is gevestigd het van oorsprong Rooms Katholieke Clubhuis tegenwoordig HET LOKAAL geheten. Op de Wagendijk 43 is gevestigd Clubhuis Irene wat van oorsprong was van de Gereformeerde en Hervormde Kerk.

De binding met de kerkelijke achtergrond is wat verdwenen.

De privatisering is ook hier ingetreden. Zo is gebouw Irene nu in handen van de familie van der Leeden en heeft nu de naam : Old School, met een verwijzing naar het verleden toen het tot 1958  de lagere christelijke school met de Bijbel was.

Zowel Het Lokaal als Old School  kunnen gezelschappen ontvangen voor heerlijk eten, uiteraard wel na vooraf bespreken, en ook kun je zaal gedeeltes huren voor vergaderingen etcetera. Ook kunnen zij de catering verzorgen voor feestjes bij U thuis.

Bij het Clubhuis ( Nu Lokaal)vonden in de zeventiger en tachtiger jaren van de vorige eeuw de befaamde fancy-fairs van de Voetbalvereniging Kockengen plaats. Clubhuis Irene (nu Old School) herbergt al jaren de vogeltentoonstelling van Vogelvereniging de Rietgors.

In de Nieuwstraat hebben we dan nog ABRONA in de oude Gereformeerde Kerk  die na de bouw van de nieuwe gereformeerde Kerk op de dreef ( 2002) de bestemming kreeg van eetgelegenheid. Ook daar kunt U  -in overleg- wat etensmogelijkheden  bespreken. Abrona wordt gerund door een team van mensen met een verstandelijke beperking, aangestuurd door leidinggevenden met kennis van zaken.

Winkelaanbod in Kockengen

Voor de eerste levensbehoeften kun je in Kockengen prima terecht. Zoek je een wat uitgebreider assortiment dan kun je terecht in de winkelcentra van de omliggende dorpen (steden) Woerden , Breukelen en Maarssen.

Voor allerhande levensmiddelen is er op de Driestammenweg de COOP van de familie Ron Romijn, wiens Vader Henk al een kruidenierswinkel had in de Nieuwstraat in het pand waar nu Adrie de Lange is gehuisvest. We hebben  een eigen bakker op de Voorstraat Bakkerij de Rooster ; de nieuwe eigenaar heeft het enkele jaren terug overgenomen van de bekende Kockengense bakkersfamilie van de Bosch.

We hebben 2 kapperszaken , in de Nieuwstraat kapsalon Henriette en op de Dreef kapsalon Marlene.

Ook heeft Kockengen nog een ambachtelijke slager (Langelaar) en een bloemist (Carolien).

Een winkel met een veelzijdig assortiment is Adrie de Lange in de Nieuwstraat. Ook in de Nieuwstraat is de Goed werk winkel. Garage Verhoek op de Kerkweg levert u al decennia benzine en onderhoudt uw auto, ook een bedrijf van Vader op zoon.

Wat we niet meer hebben waren de kleine kruidenierswinkeltjes van vroeger ; Er waren toen winkeltjes met een kerkelijke binding , dat wil zeggen de bevolking ging boodschappen doen bij  hun geloofsgenoten ;

Rooms Katholieken gingen naar kruidenier van der Horst, Hervormden naar de Vivo van mevrouw Kroon. Dat nu is echt verleden tijd. Sommige inwoners wilden alle kruideniers tevreden houden en winkelden steeds bij andere kruidenierswinkeltjes. Wat we ook niet meer hebben is een groentewinkel :  we hadden er vroeger zelfs twee : Kees van Kuik en Zwamborn.

Wat ook niet meer bestaat is het winkelen zonder te betalen. In de zeventiger en tachtiger jaren  kon je gewoon dat wat je kocht op de pof kopen. Je aankoop werd opgeschreven en kon later betaald worden. Iets wat je je nu anno 2021 niet meer kan voorstellen. Ook hadden we nog een heuse schoenmaker : Gerrit Bolle op de Wagendijk.  Voor Adrie de Lange kwam in 1987 hadden we nog smederij Leen van de Pauw.

Banken

Door de voortschrijdende automatisering en de opkomst van internet bankieren zijn er in 2019/2020 en 2021 in ons land veel bankkantoren verdwenen. Zo ook de RABO bank die al decennia een vaste plaats had in Kockengen. Het enige wat er nog is is de Regiobank in de Nieuwstraat bij Van Oosterom Advies; Een bankkantoor waar U nog persoonlijk geholpen wordt ,wat voor ouderen  heel plezierig is nu ook  het service wagentje van de Rabobank niet meer bij verzorgingstehuis Overdorp komt.

DE voorloper van de Regiobank had jaren een agentschap bij  schoenmaker Gerrit Bolle op de Wagendijk.

Het dichtstbijzijnde nog in gebruik zijnde Rabo kantoor  is in Woerden in Snel en Polanen.

Middenstand

Naast de reeds genoemde winkels heeft Kockengen nog een aantal middenstanders die niet direct een winkel hebben maar wel een bedrijf uitoefenen : Rietdekkersbedrijf van Zanten op de Koningsstraat, Bouwbedrijven : Dijkers, Romijn, Van Engen, Paardenkooper, Berger Zeldenrijk ;de Leeuw schilder. Elektrotechnisch bedrijf Bakkum, Loodgietersbedrijf  Koekoek, Stam woninginrichting, Oosterom stoffeerderij, Kool steigerbouw. Kranenburg heiwerken ,  Seeleman en Hoogendoorn  machines ; Kroon fietsen. Boele beschoeiingen , Duiveman , ICT bedrijf ; AT 96 Bouwkundig  ontwerp en tekenburo , van Eijk electra ; Spackspuitbedrijf van Wageningen ; schilders bedrijf Spithoven, administratiekantoor de Hoop , bouwtechnisch adviesburo Mulders ; Tuinverzorging Versloot, Fokker Installatieburo, Fokkema autoschade, Berg Hoveniers. Vossestein, elektra.

Al deze bedrijven/winkels zijn verenigd in de Winkeliersvereniging Kockengen, die winkeliers en andere middenstanders in haar vereniging heeft. De winkeliersvereniging organiseert ook jaarlijks acties zoals o.a. de Sint Nicolaas winkelactie met  stempelkaarten en ook verzorgt zij de intocht van Sint Nicolaas . Ook is de winkeliersvereniging betrokken bij markten in Kockengen zoals de jaarmarkt in september.

Marktkramen

Wekelijks nemen drie marktkramen hun toegewezen plaats in op de Drie Stammenweg.

  • Groenteboer Pellikaan met allerlei groenten
  • Visboer van Meen met allerlei soorten vis.
  • Poelier Verkroost met kip en kaaswaren